Z 2 puszek tuńczyka i kilku dodatków robię smaczną, świąteczną przystawkę. Jest dekoracją stołu
Przystawka to małe co nieco, podawane przed daniem głównym, po to by zaspokoić pierwszy głód, ale też zaostrzyć apetyt. Może być ciepła lub zimna, ale dobrze by była prosta i szybka do przygotowania. W tej roli doskonale odnajdzie się pasta z tuńczyka. Zrobicie ją szybko z prostych składników i podacie np. z krakersami. Rzecz w tym, by ładnie ją podać.
Jakie dodatki pasują do pasty z tuńczyka?
Tuńczyk z puszki to ryba o dość łagodnym smaku. Dobrze więc harmonizuje z różnymi dodatkami – i tymi łagodnymi i tymi bardziej wyrazistymi. Ja lubię ją wzbogacać w gotowane jajko, bo dzięki niemu całość zyskuje konsystencję bardziej zbliżoną do pasty. Dobrze też jednak będą do niej pasować: cebula, szczypior, ogórek konserwowy, oliwki czy kapary. Pastę warto doprawić do smaku sokiem z cytryny i połączyć z majonezem, który zamieni składniki w smarowną całość.
Jak zrobić świąteczną pastę z tuńczyka?
Dodatki do pasty z tuńczyka dobieram nie tylko do samej ryby, ale też do dekoracji, jaką sobie zaplanowałam. A zwykle świąteczną przystawkę z tuńczyka dekoruję koperkiem i granatem. Smak tych dodatków dobrze komponuje się z tuńczykiem, a ich kolor robi na stole całą robotę. Dlatego staram się nie dodawać do pasty zbyt wielu składników, by całość miała wyważony smak.
Przepis: Świąteczna przystawka z tuńczyka
Pasta z tuńczyka i jajek w świątecznym wydaniu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 2 puszki fileta z tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 1 pęczek koperku
- 1/2 owocu granatu
- ok. 100 g prostokątnych krakersów
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówJajka ugotuj na twardo, wystudź je, obierz ze skorupek, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w bardzo drobną kostkę. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Z połówki granatu wyłuskaj nasionka.
- Mieszanie składnikówFilet z tuńczyka odsącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Dodaj do niego jajka i cebulę, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z majonezem i śmietaną.
- Formowanie przystawkiNiedużą formę w kształcie wieńca wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej pastę, przykryj, wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie formę z pastą przykryj talerzykiem i obróć całą konstrukcję, tak by pasta znalazła się na talerzyku. Posyp ją obficie koperkiem, udekoruj pestkami granatu. Na talerzyku obok podaj krakersy.
Wskazówka: Jeśli nie masz formy w kształcie wieńca, możesz ją przygotować z dość płaskiej miski i włożonej do niej mniejszej miseczki. Przestrzeń między nimi wyłóż folią spożywczą i napełnij pastą. Po wyjęciu wieńca z formy, popraw niedoskonałości kształtu.
Jak podać pastę z tuńczyka?
Pastę z tuńczyka można podać na wiele sposobów. Najprostszy, to przełożenie jej do miseczki i nakładanie sobie porcji na talerzyk, a potem na pieczywo. To jednak codzienny sposób jej serwowania. Z okazji świąt zamieniam ją jednak w prawdziwą dekorację stołu. Nadaję paście kształt wieńca i ozdabiam tak, by ten świąteczny wieniec naśladowała. A więc obficie posypuję pastę posiekanym koperkiem i dekoruję pestkami granatu. Nie podaję do niej pieczywa, a klasyczne krakersy, z którymi smakuje znakomicie.